"הוולד נוצר מטבורו ומשלח שורשו והילך" (אבא שאול בברייתא במסכת סוטה).
קיימות המון מחלות שעד לפני מספר שנים הוגדרו כמחלות חשוכות מרפא. מחלות אלו, כמו: מחלת סרטן הדם-לויקמיה (Leukemia ), פרקינסון, אלצהיימר, פנקוני אנמיה (Fanconi anemia), מחלות גנטיות, מחלות כשל חיסוניות, חולי שיתוק מוחין (cerebral palsy), מחלות מולדות של טסיות דם,
Severe Combined Immunodeficiency (SCID) , אנמיה מסוג Myelodysplastic Syndromes , טלסמיה, אנמיה חרמשית, pure red blood aplasia , מחלות מולדות מטבוליות, כגון: Hunter's Syndrome (MPS-II)' לימפומה מסוג הודגקין (Hodgkin or non Hodgkin lymphoma) ועוד מחלות רבות.
בשנים האחרונות, עקב מחקרים קליניים רבים, התפתחות הטכנולוגיה והמדע, גילו החוקרים שבעזרת דם טבורי ניתן להציל את חייהם של חלק מהאנשים אשר סובלים מהמחלות שתוארו לעיל. אחד ההיתרונות של דם טבורי, הוא שהוא יכול לעזור לא רק לאנשים מאותה משפחה אלא יכול להיתרם ולהציל גם חיי אנשים ללא קשר דם.
מהו דם טבורי?
דם טבורי מוגדר כדם אשר נמצא בחבל הטבור המחבר בין האימא באמצעות השלייה לטבור של התינוק. ממחקרים רבים שנעשו, נמצא שדם טבורי הינו דם ייחודי ומיוחד במינו אשר מכיל תאי גזע-תאי אב (stem cell).
תאי גזע-תאי אב (stem cell), הינם תאים פרימיטיביים, ראשוניים, ללא תפקיד ספציפי במערכת הדם, כיוון שאין הם עברו התמיינות תאית עדיין בגוף התינוק, יש ביכולתם להתפתח ולהפוך להיות כל תא או רקמה בגוף האדם.
לדוגמא: תאי עור, תאי עצב, תאי לבלב לייצור אינסולין, תאי כבד, תאי לב וכדומה. מעצמם היותם תאים ראשוניים פרימיטיביים, ניתן להשתמש בתאי הדם הטבורי באמצעות השתלתם באדם החולה במחלות שונות אשר פגעו באיברים או במערכות שונות בגופו, לדוגמא: אדם הסובל מסרטן הדם-לויקמיה וקיימת פגיעה ואבנורמלית בתאים הלבנים בגופו מסוג לימפוציטים, כאשר יושתלו בגופו של חולה זה תאים ראשוניים מדם טבורי, תאים חדשים אלו התמיינו ויהפכו להיות תאי דם לבנים מסוג לימפוציטים ויחלפו את עבודתם ויבצעו בצורה נורמאלית ורצויה את תפקידם של תאי הדם הלבנים לימפוציטים אשר עקב מחלת הסרטן אינם מסוגלים לבצע את תפקידם כראוי.
זוהי רק דוגמא אחת, אך דם טבורי יכול לעזור ולהציל את חייהם של מיליוני חולים הזקוקים לתאים החדשים, הראשוניים הפרימיטיביים הללו בכדי שיחלפו ויבצעו בצורה נורמאלית את תפקידם של התאים החולים-אבנורמליים בגופם.
כיצד מבוצע הליך איסוף ושימור דם טבורי?
הדרך היחידה בה אדם יכול לקבל תרומת דם טבורי, היא באם האישה ובן זוגה החליטו לשמר את הדם הטבורי שנלקח לאחר לידת תינוקם או לתרום אותו לכלל האוכלוסייה.
הליך איסוף ושימור דם טבורי הינו פשוט, קל, מהיר ואינו גורם לנזק פיזי או נפשי לאם או לתינוקה. באם המשפחה החליטה לתרום או לשמר לעצמה את הדם הטבורי, הם צריכים להודיע על כך לבנק לשימור דם טבורי בבעלות פרטית (לשימור עצמי) או לשם תרומה לציבור ואז צריך להודיע לבנק הדם הטבורי הציבורי אשר נמצא בבעלות מגן דויד אדום (מד"א).
כאשר הגיעה המשפחה להחלטה, יחכו אנשי בנק לשימור דם טבורי לסוף הלידה ולאחר שחבל הטבור נותק ונחתך מהעובר, יילקח באמצעות מזרק דם טבורי גם מחבל הטבור וגם מהשלייה לאחר שהוצאה מרחם האם.
בכדי לשמור על יעילותו של הדם הטבורי, הוא ייאסף לתוך שקית הקפאה מיוחדת אשר מכילה חומרים מיוחדים נוגדי קרישת דם. לאחר מכן יישמר הדם הטבורי בהקפאה עד להגעתו לבנק שימור הדם הטבורי, שם הוא מוקפא בחנקן בטמפרטורה של 196 מעלות והוא יועבר לשימוש בעת הצורך של המשפחה או לתרומה לאנשים נזקקים.