אחת התופעות היותר מציקות, מפריעות ומטרידות, גם את האדם הסובל מהם אך בעיקר את סביבתו הקרובה, היא תופעת הנחירות.
נחירות הם תופעה פיזיולוגית נפוצה, אשר עומדת על שכיחות של כ-50% באוכלוסייה הכללית.
ההגדרה הרפואית של נחירות היא יצירת רעש במהלך השינה, לרוב עקב היצרות או חסימה של דרכי האוויר בגרון. קיימות דרגות שונות של נחירות, מנחירה קלה ועד לנחירות חזקות בעוצמה קולית של עד 60 דציבלים (נשמע כמו רעש של אוטובוס נוסע).
מי נוחר?
מדוע נוחרים?
הסיבות לנחירות נובעות ממספר גורמים הן פיזיולוגים והן נפשיים או שילוב בין השניים. בין הסיבות העיקריות לנחירות ניתן למצוא אנשים שנוחרים בגלל מחלות כגון: שפעת, הצטטנות, חסימות באף, שקדים מוגדלים, הפרעות שינה (כגון: דום נשימה בשינה) ועוד.
סיבות נוספות לנחירות כוללות אנשים מעשנים גם אקטיביים וגם פסיביים, אנשים הסובלים מהשמנת יתר, אנשים בעלי צוואר קצר או צוואר שמן, אנשים הסובלים מאלרגיות. כמו כן, נמצא ששתיית אלכוהול היא גורם לנחירות בלילה וגם תרופות מסוימות עלולות לגרום לתופעות לוואי של נחירות.
==> ההמלצה שלנו: המרכז לטיפול בנחירות – להפסיק לנחור
האם נחירות מסוכנות?
כיצד ניתן לטפל ולמנוע את הנחירות?
כיום, קיימות שיטות רבות לטיפול ומניעת הנחירות, הטיפול תלוי לרוב בגורם הראשי ולעיתים קרובות יהיה צורך בהתערבות כירורגית.
הטיפול בנחירות כולל מספר שיטות, אשר חלקן מספקות פתרון זמני וחלקן מספקות פתרון לטווח ארוך, השיטות כוללות:
- מדבקות: קיימות מדבקות מיוחדות אותם ניתן לרכוש ללא מרשם רפואי בבית המרקחת. את המדבקות מדביקים לצידי האף בכדי להרחיב את פתחי הנחיריים. פתרון זה הוא זמני וללא המדבקות ימשיך האדם לנחור.
- מסכת אוויר בלחץ חיובי (CPAP) : זוהי מסכה מיוחדת אשר מזרימה במהלך הלילה אוויר לאף ולפה ומונעת מהחיך לצנוח ובכך מאפשרת מעבר אוויר חלק לדרכי הנשימה.
- התקן לקידום הלסת: התקן זה מיוחד ומיועד למנוע חסימת דרכי אוויר. את ההתקן מניחים בתוך הפה במהלך הלילה.
- ניתוח פלסטי: המיועד לתקן פגמים מולדים או נרכשים של החיך, הענבל או מחיצות אף עקומות או סתומות. במהלך הניתוח אשר מבוצע תחת הרדמה מקומית או מלאה, חותך המנתח את הענבל, החיך, השקדים או מחיצות האף ומתקן ומסדר אותם כך שלא תהיה חסימה בזרימת האוויר. פתרון זה הינו הפתרון המושלם, כיוון שהוא מהווה פתרון לבעיית הנחירות לטווח ארוך.