שתי הסיבות העיקריות לביצוע ניתוחים פלסטיים לבני נוער הן ביצוע ניתוחי שחזור (לדוגמא לאחר תאונות, כוויות), במטרה להחזיר לאיזור בגוף את תפקודו התקין וביצוע ניתוחים אשר מטרתם היא קוסמטית, לצורך שיפור המראה.
ניתוחים קוסמטיים בגיל ההתבגרות
לעיתים קיים הפחד כי דימוי עצמי נמוך עלול להוביל את בן/בת הנוער לחשיבה כי הם אינם "טובים מספיק" ואף לגרום לבידוד חברתי כהשלכה לצורה בה החברה רואה אותם.
הרצון לפנות לניתוחים קוסמטיים בגיל זה נפוץ יותר בקרב אוכלוסיית הבנות, כפי הנראה כתוצאה מחשיפה מוקדמת יותר למוצרי טיפוח ובגדים והדגש הרב הקיים על היגיינה ואסתטיקה.
ההחלטה לבצע ניתוח פלסטי זה או אחר חייבת להיות מבוססת על שיקולים גופניים ופסיכולוגים ומרבית הכירורגים הפלסטיים ממליצים כי תבוצע הערכה פסיכולוגית בבן הנוער בנוסף לשיחה איתם.
אלו ניתוחים נפוצים בקרב בני נוער?
בגילאי העשרה המוקדמים, הניתוחים הפלסטיים המבוקשים ביותר הם ניתוחי אף, ניתוחים נפוצים נוספים הם ניתוחי הצמדת אוזניים, הסרת נקודות חן – שומות.
אם בסוף תהליכים אלו עדיין החזה נשאר שטוח, ניתן לשקול הליכים מסוג אלו. בארצות הברית נהוג לבצע הליכים בהם מוכנסים שתלים, רק לאחר גיל 18, ניתוחים בהם מכניסים שתלי סיליקון מבוצעים רק לאחר גיל 22.
ניתוח נוסף אשר נפוץ בנערות הוא הקטנת חזה, חלקן בוחרות לעבור אותו מסיבות נפשיות כגון לעג מצד בנים ובנות אחרות וחלקן דווקא מסיבות רפואיות כגון חוסר נוחות וכאבי גב. הליך זה לרוב לא יבוצע לפני גיל 15, אלא אם קיימת חוסר פרופורציה משמעותית בחזה (אסימטריה).ניתוח פלסטי בגיל ההתבגרות – מה הסיכונים?
הסיכונים העיקריים מביצוע הליכים אלו ניתן לחלק לשני סוגים :סיכונים רפואים
מאחר ומרבית הניתוחים מבוצעים בהרדמה מלאה, תמיד קיים הסיכון כי התגובה להרדמה לא תהיה אידיאלית ותגרום לתגובה אלרגית, אי ספיקה נשימתית, היווצרות קרישי דם, התקפי לב ועוד. סיכונים נוספים כוללים זיהומים והחלמה ממושכת מצלקות הניתוח, נזק עצבי זמני או קבוע המתאפיין בחוסר תחושה או חולשת שרירים.- שתלי חזה יכולים להעלות את הסיכון לפתח מחלות חיסוניות מסוימות כגון
- שגרת מפרקים (rheumatoid arthritis)
- פיברומיאלגיה
- עייפות כרונית וכאבי שרירים ממושכים