כוויות עור כואבות, לא נעימות, מציקות ולעיתים קרובות, אף עלולות להיות מזיקות. העור הוא האיבר הגדול ביותר בגוף האדם, מבין תפקידו המרובים, אחד מהתפקידים החשובים ביותר שלו הוא להגן על עצמו, על האדם ועל כל המערכות והאיברים הפנימיים.
אך כאשר עורו של האדם נחשף לאור השמש החמה, החזקה והיוקדת או שמא נקלע האדם למצבי חירום בהם גופו נחשף לאש עקב תאונה, טראומה וכדומה, אין ביכולת העור להגן יותר לא על עצמו ועל על המערכות הפנימיות ונוצרות כוויות עור, אשר חלקן עלולות להיות מסוכנות ומסכנות חיים.
במקרים קשים ניתן לעבור ניתוח השתלת עור.
מהם כוויות?
כוויות הן מצב פתולוגי בו נגרם הרס לרקמות העור, בעקבות חשיפה ישירה ואו מגע עם אש, נוזלים חמים, מוצקים חמים, גזים חמים, זרם חשמלי, קרינה (כגון: קרינת שמש) וחומרים כימיים שונים, כגון: חומצות.
כוויות לאו דווקא נוצרות בשל חום, קיימות לא מעט כוויות עור, אשר עלולות להיווצר עקב קור עז והן נקראות כוויות קור במקרים אלו.
העור מורכב ממספר שכבות ובסופם נמצאת גם שכבת השומן. בין שכבות אלו, קיימים כלי דם ועצבים מרובים, בעומקם של שכבות אלו נמצאים השרירים, העצמות ואו איברים פנימיים שונים.
דרגות של כוויות
כוויה מדרגה 1:
כוויות מסוג זה, נחשבות לרוב ככוויות קלות, כיוון שנפגעת רק השכבה החיצונית של העור, אשר מבחינה פיזיולוגית מחדשת את עצמה בכל תקופה.
כוויה מדרגה 2:
כוויות מסוג זה, לרוב פוגעות במספר שכבות בעור או אפילו בכל שכבות העור. העור נראה אדמומי, כואב, נפוח ובמרבית המקרים שלפוחיות עור יתחילו להתפתח לאחר מספר שעות.
כוויות מדרגה 2, מצריכות עזרה רפואית מרופא, בשל החשש שהן יגרמו לזיהומים ודלקות. כמו כן, בשל הכאב הגדול שהן יוצרות, יהיה צורך בנוסף למתן תרופות אנטיביוטיות גם לתרופות משככות כאבים.
קיימים מקרים, בהם העור נפגע בצורה מאוד קשה וייתכן ויהיה צורך לחבוש אותו בתחבושת מיוחדת לכוויות או לבצע ניתוח להשתלת עור חדש במקום הפגיעה.
כוויה מדרגה 3:
כוויות מסוג זה נחשבות לקשות, כואבות ומסוכנות ביותר, כיוון שהפגיעה היא בכל שכבות העור, בשכבת השומן מתחת ולעיתים קרובות אף בכלי דם, שרירים ועצמות.
כוויות דרגה 3, מצריכות עזרה רפואית באופן מיידי, בשל הסכנות הרבות הנשקפות לאדם הכוללות, הלם תת נפחי, זיהומים, איבוד דם ונוזלים, הרעלת דם ועוד. כוויות דרגה 3 מצריכות השתלת עור.
השתלת עור עקב כוויות
ניתוחים פלסטיים לשחזור עור נעשים לרוב לאדם הסובל מכוויות בדרגה 2 אך במרבית המקרים מדובר בכוויות מדרגה 3.
לאחר כוויות מסוג זה האדם לרוב מאושפז ביחידה לטיפול נמרץ, שם הוא מאוזן מבחינה נוזלית ומקבל את כל התרופות להם הוא זקוק בכדי למנוע סיבוכים.
על מנת לשחזר את העור לאחר כוויות, יהיה צורך בלקיחת עור מהמטופל באזור בו העור תקין, שלם ולא פגוע. במקרים בהם אין ביכולת האדם מבחינה בריאותית לתת את עורו, יהיה צורך בתרומת עור או בהשתלת עור מלאכותי.
השתלת עור עקב כוויות, נחשבת לפרוצדורה כירורגית קשה וטיפה מסובכת.
הניתוח נעשה תחת
הרדמה מקומית או
הרדמה מלאה, תלוי באזור ובגודל הכוויה. שתלי העור שנתרמו נלקחים ומכסים את אזור הפגיעה ולאחר מכן נתפרים לעור הבריא הנמצא ליד. המטופל יישאר מאושפז מספר ימים ולאחר כשבוע החבישה והתפרים יוסרו מעורו.
המטופל יקבל תרופות אנטיביוטיות למניעת זיהומים ותרופות משככות כאבים. במקרים בהם השתלת העור הייתה גדולה, ייתכן ויישארו
צלקות גלויות לעין ואו ייתכן שהעור שהושתל לא יהיה תואם לעור באותו אזור.