מומים מולדים נוצרים בתקופה האימבריונית, בהיות התינוק עובר בבטן אימו. המומים המולדים עלולים להתרחש בכל חלק, איבר ומערכת בגוף האדם.
באופן כללי, ניתן לזהות מומים מולדים כגון: מומים בהתפתחות הלב, מומים בהתפתחות הגפיים העליוניות והתחתונות, מומים בהתפתחות הנוירולוגית (המוח ועמוד השדרה), מומים באיברי המין, מומים במערכת השתן, מומים בהתפתחות הפנים וכדומה.
מלבד, הסבל והקושי הפיזיולוגי הנגרם עקב המומים המולדים, חלק מהמומים המולדים גורמים לעיוות חיצוני הנראה לעיניי כל, וגורם בנוסף לסבל הפיזי גם לסבל נפשי כבד גם לתינוק וגם לבני משפחתו. המומים המולדים אשר מצריכים תיקון באמצעות ניתוח פלסטי לרוב נמצאים בפנים, אוזניים, גפיים, גב ועמוד שדרה.
ניתוחים פלסטיים לתיקון מומים מולדים:
- חיך ושפה שסועים: שני מומים אלו נחשבים לנפוצים ביותר כיום ועלולים להתרחש ב1 מתוך 700-100 לידות. מומים אלו מתרחשים בשל איחוי לא תקין או חוסר איחוי של השפה והחיך בזמן ההתפתחות העוברית. את שני המומים ניתן לתקן באמצעות ניתוח פלסטי, הנעשה מגיל 3 חודשים (שפה שסועה) ומגיל שנה (חיך שסוע). מלבד הטיפול באמצעות ניתוח פלסטי, אשר יקנה לתינוק גם המשך התפתחות פיזיולוגית תקינה של השפה והחיך, הניתוח נחוץ גם מבחינה אסתטית לתיקון המעוות. כמו כן, בנוסף לטיפול הכירורגי, תינוקות הסובלים ממומים אלו יצטרכו לעבור טיפולים אצל רופא שיניים, רופא אף אוזן, גרון, כירורג פה ולסת, פסיכולוג וכדומה.
- חוסר התפתחות של עצמות הגולגולת: מום זה נגרם בעקבות סגירת התפרים בגולגולת בשלב מוקדם מידי בהתפתחות העוברית, כתוצאה מכך, הגולגולת נראית מעוותת, מוגבלת ואסימטרית. בנוסף, נגרם עיוות כללי לכל חלל הפנים. מום זה מצריך טיפול מיידי, לא רק מפני שהחיצוניות של התינוק נראית מעוות, אלא גם בשל התפתחות פיזיולוגית בלתי תקינה של המוח העלולה לגרום לבעיות מוטוריות שונות ולהפרעות נוירולוגיות, כגון: פיגור שכלי. הניתוח נעשה לרוב בסביבות גיל חצי שנה. במהלך הניתוח, נעשית פתיחה מחדש של תפרי הגולגולת וחיבור נכון ונורמאלי חדש בצורה הרצויה של חלקי הגולגולת, תוך כדי שחרור הלחץ התוך גולגולתי.
- מום באפרכסת: מום זה נגרם עקב חוסר התפתחות בתקופה העוברית של האוזן החיצונית. באמצעות ניתוח פלסטי לשחזור האפרכסת-האוזן החיצונית, ניתן להקנות לתינוק את המראה הרצוי. במהלך הניתוח נלקח סחוס מהצלעות של התינוק ומועבר ליצירת האפרכסת התקינה.
- מומים באצבעות הידיים או הרגליים: מומים אלו נגרמים עקב חוסר התפתחות, התפתחות חלקית או התפתחות יתרה בגפיים העליוניות או התחתונות. מומים אלו מפריעים לתינוק גם מבחינה תפקודית וגם מבחינה אסתטית ולכן מצריכים ניתוח פלסטי לתיקון הבעיה. במומים מולדים מסוג זה, עלול להופיע התינוק עם קרום המחבר בין כל האצבעות בידיים או ברגליים, אצבעות עודפות בידיים או ברגליים. באמצעות ניתוח פלסטי יהיה ניתן גם להפריד את הקרום המחבר בין האצבעות או לכרות את האצבעות הנוספות.
מומים מולדים נוספים אשר אותם ניתן לתקן באמצעות ניתוחים פלסטיים, כוללים: שומות גדולות, גידולים מולדים (לדוגמא: המנגיומה), מומים וסקולאריים וכדומה.