ניתוח לשחזור אוזניים, הוא ניתוח אסתטי המשתמש במגוון הליכים כירורגיים על מנת לשנות ולשחזר את הגודל והצורה של אוזן קיימת. הניתוח מתאים לקהל יעד רחב הסובל מעיוות במראה האוזן, ובעיקר, לצעירים אשר נולדו עם חסר שלם או חלקי של אפרכסת האוזן.
מתי יש לבצע שחזור אוזניים?
שחזור אוזניים מתבצע כאשר יש חסר מלא או חלקי באפרכסת האוזן. חסר זה יכול לנבוע מתאונות, נשיכה של חיות בית, כוויות וכדומה. המקרים הנפוצים ביותר הם של תינוקות שנולדו עם אוזן שלא התפתחה עד תומה.
מהי מיקרוטיה?
בכמעט 28% מהמקרים, התסמונת נתגלתה יחד עם מומים מולדים נוספים, אך לרוב מדובר בפגם יחיד. נדיר למצוא מיקרוטיה המושפעת מגורמים סביבתיים או גנטיים, ולרוב היא נגרמת כתוצאה מתסמונת אלכוהול עוברית, סכרת הריון, תסמונת קולינס או פגמים בכרומוזומים מסוימים.
למה לבצע שחזור אוזניים?
הילדים עשויים להיות מושא של קנטור ולעג, וההורים עשויים לחוות תחושות אשמה כי הם חושבים שהם אלו שגרמו לעיוות. כמו כן, לקות שמיעה עקב פגיעה בתעלת האוזן, עלולה להפריע להתנהלות תקינה ועשויה לגרום לקשיי למידה.
מתי החלו לעסוק בשחזור אוזניים?
במאה ה-16 נמצא דיווח נוסף על שחזור אוזן באמצעות העברת עור מהזרוע, וממצאים נוספים נתגלו גם במאה ה-19. בשנת 1930 תואר הרעיון לפיו ניתן להשתמש בשתלי סחוס לשחזור האוזן, מאז צצים חידושים כל העת וטכניקות השחזור החדשות ממשיכות לשפר את חייהן של החולים.
באיזה גיל מומלץ לבצע שחזור אוזניים?
כיצד מתבצע תהליך שחזור אוזניים?
ניתוח שחזור אוזניים מתבצע תחת הרדמה מלאה ובשני שלבים, שהמרחק ביניהם הוא שישה חודשים. בשלב הראשון, מוצע קטע סחוס מאזור הצלעות, על ידי חיתוך בית החזה. את קטע הסחוס מגלפים, מעצבים ומניחים בכיס תת עורי הנמצא באזור האוזן.
בשלב השני, משתמשים ברקמות מקרקפת העור ובשתלי עור על מנת ליצור את אפרכסת האוזן בצורה תלת- ממדית ולהבליטה. לאחר הניתוח, חובשים את האזור המשוחזר ומשאירים שני נקזים המרוקנים אחת לשעתיים. בתהליך שחזור האוזניים מעורבים מספר אנשי מקצוע- מרדים, מנתח פלסטי, כירורג ורופא אף אוזן גרון שתפקידו לדאוג לתקינות השמיעה.