ניתוח פלסטי לאף נחשב להליך פשוט יחסית והוא אחד מהניתוחים הפלסטיים השכיחים ביותר בארץ. אפשר להסביר זאת בכך שהאף הוא איבר נראה לעין ולכן עבור לא מעט אנשים שלא זכו באף מושלם, הוא מהווה מטרד ומקור לתסכול ואף לחוסר בטחון עצמי.
סיבות לתיקון ניתוח אף כושל
לרוע המזל, לא כל מי שפונה לניתוח מגשים את החלום לזכות במראה המושלם: כעשירית מניתוחי האף לא מספקים את התוצאה הרצויה עד כדי כך שהמנותחים פונים לביצוע ניתוח תיקון. מרבית הכשלים בניתוחי אף הם אסתטיים, אך לעתים עלולות להיות גם השלכות בריאותיות, בעיקר הפרעת נשימה שמופיעה בעקבות 4% מכלל ניתוחי האף.
הסיבות לכשלון הניתוח יכולות להיות בחירת מנתח פלסטי לא מקצועי, אבל גם נתונים טבעיים של המטופל: מבנה ויכולת ההחלמה של העצם, הסחוס, הרירית והעור, שהן ארבע הרקמות שמשתתפות בניתוח אף. למשל אצל חלק מהמנותחים הניתוח נעשה בצורה טובה, אך האף משתנה בתקופת הריפוי, כך שנוצרים בו בליטות ושקעים או שנוצרת אי סימטריה בין שני צידיו.
אילו סוגים של תיקון ניתוחי אף קיימים?
• כאשר מדובר בתיקון קטן, שדורש הורדה של עוד קצת סחוס – למשל אם התחושה של המנותח היא שהאף עדיין גדול, שהנחיריים גדולות, שקיימת בליטה מיותרת שצריך לשייף או שנדרש עיצוב נוסף, אזי מדובר בניתוח קל יחסית שתוצאתו בדרך כלל חיובית ומביאה לשיפור מראה האף.
רקמה כזו נלקחת ממקום אחר בגוף ומושתלת באף, אך ישנה סכנה שהרקמה לא תיקלט ולכן צורת האף לא תישמר. לעתים נערכות הזרקות של חומרים תחליפיים למילוי האף במקום רקמת הגוף, למשל סיליקון נוזלי או ביו אלקמיד, אך לכל אחד מהחומרים הללו וחומרי הזרקה אחרים עלולות להיות תופעות לוואי. לעת עתה לא נמצא חומר שייצור תוצאה מספיק טובה לאורך זמן.
לקחת את הסיכון?
לא ניתן לדעת כיצד יעבור תיקון האף. בעיקר כשמדובר בניתוח מהסוג השני, צריך לשקול היטב את הסיכונים לפני שניגשים לניתוח. לא ניתן לדעת מראש האם הרקמה תיקלט היטב והאם התוצאה תישמר לאורך זמן ולכן כדאי לגשת לניתוח כזה רק אם הניתוח הראשוני הותיר פגם משמעותי שמדיר שינה מעיני המנותח.
נוסף על הסיכון האסתטי, ניתוח מהסוג השני, של הוספת רקמה הוא ניתוח יקר יותר מניתוח מהסוג הראשון בגלל מורכבותו. רופאים פלסטיים רבים מוכנים לבצע ניתוחי תיקון ללא עלות, אם הם מכירים בכך שהניתוח לא הצליח, אך חלק מהפציינטים לא מעוניינים לחזור לאותו רופא שפישל בפעם הראשונה. ההמלצה הטובה ביותר היא לבצע את הניתוח המקורי אצל מנתח בעל נסיון והמלצות, ולמנוע את הצורך בתיקון. מי שחושש מהליך כירורגי ואינו סובל מבעיות נשימה, יכול לעבור פיסול אף ללא ניתוח, הנעשה ללא הרדמה, ללא תופעות לוואי וללא תקופת החלמה.